среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Февруари

   

Спомен-фондација „Борјан Таневски“

Врачена наградата „Борјан Таневски“

Наградата се доделува како придонес за поддршка на авторите во Македонија кои пишуваат колумни или заземаат храбар став за актуелни општествени или политички прашања

Денко Малески е добитник на наградата “Борјан Танески” за 2004 година. Доделувањето на наградата се одржа во Клубот на пратениците во Скопје, на 23 февруари, годинава. Наградата се доделува за повеќекратно искажан проминентен личен став во печатените медиуми во Македонија, а за изборот на Малески одлучи тричлената комисија – Мето Јовановски, Али Алиу и Ерол Ризаов. Текстовите на Денко Малески, според Комисијата, манифестираат граѓанска храброст растоварена од предрасуди, инспирирана од тековите на современата европска мисла.

“Личниот став на Малески, повеќекратно и во текот на 2004 г. објавуван во Утрински весник, укажува разоптовареност од илузии и храброст за соочување со реалноста. Неговиот личен став се одликува со загриженост за стварноста што ја живееме, но не без калкулации, интелектуални или мисловни. Тој став се одликува со целосна ослободеност од секакви предрасуди – национални, расни и верски”, истакна, меѓу другото, Мето Јовановски, член на Комисијата.

Заблагодарувајќи се за наградата, Малески истакна:”Наградата ме израдува и ме замисли. Ме израдува зашто моите политички текстови никогаш досега не добиле јавно признание. Ме замисли зашто откога паметам за себе, државата е таа што доделувала признанија. Очигледно времињата се менуваат”.

Наградата, во висина од 75.000 денари, во името на среќното детство на Борјан, г. Малески ја подари на децата од училиштето “Браќа Рамиз” во Шуто Оризари.

“Во Шуто Оризари многу деца немаат среќно детство, какво што го имаше Борјан кој растеше во љубов, во семејство на вредни и доблесни родители. Во семинарскиот труд на Борјан посветен на меѓуетничките односи во Македонија гледам некои цитати од мои текстови објавени во весници… Да се мисли со отворен ум и да се има разбирање за другиот, пристап кој провејува низ неговиот текст, ми е толку познато”, потенцира Малески.

Борјан Таневски почина пред две години, на 23-годишна возраст, по тешко боледување. Таневски дипломира на Американскиот колеџ во Солун, а требало да продолжи на постдипломски студии на Европскиот колеџ во Варшава и Бриж и на престижното Лондонско школо за економија (Лондон Сцхоол оф Ецономицс) во Англија.

Како почит кон неговата личност, студентите и професорите на Американскиот колеџ во Солун во 2003 г. формираа Меморијален фонд “Борјан Таневски” за наградување студент на конкурс за есеј на актуелна тема, која се врачува на истоимениот колеџ.

Основачи на наградата се г. Јосиф Таневски и неговото семејство, во спомен на прерано починатиот син Борјан, сакајќи да придонесат за поддршка на авторите во Македонија кои пишуваат колумни или заземаат храбар став за актуелни општествени или политички прашања.


Д. МедароскиЛинкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA