среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Декември

   

Јавна расправа за предлог на 

СТРАТЕГИЈА ЗА СОРАБОТКА СО ГРАЃАНСКИОТ СЕКТОР
 

Граѓанските организации и Владата на Република Македонија разговараа за предогот на Стратегијата за соработка со граѓанскиот сектор. „Свесна за важноста на демократскиот израз, ефикасноста и умешноста на граѓанските организации, во Стратегијата, Владата ги внесува основите на соработката со граѓанските организации и се зазема систематски да ги зајакне основните услови за побрз и поефикасен развиток на овој сектор“, рече во своето обраќање г-ѓа Даниела Трајановска, Генерален секретар на Владата. 


На 30 ноемврии оваа година во хотелот Холидеј ин се одржа Јавна расправа за предлог Стратегијата за соработка со граѓанскиот сектор. На големиот број заинтересирани претставници на граѓанските организации им се обратија г-ѓа Даниела Трајановска, Генерален секретар на Владата на РМ и г. Луиџи Сандрин, Раководител на Европската агенција за реконструкција.

„Свесна за важноста на демократскиот израз, ефикасноста и умешноста на граѓанските организации, во Стратегијата, Владата ги внесува основите на соработката со граѓанските организации  и се зазема систематски да ги зајакне основните услови за побрз и поефикасен развиток на овој сектор“, рече во своето обраќање г-ѓа Трајановска. „Ќе имаме редовна институционална соработка, многу поповолни услови за делување на граѓанскиот сектор, партнерски односи и црпење на знаењата, ставовите, градење на политиките за развој на нашата заедничка Македонија“, додаде таа.

На Јавната расправа зборуваа и Сузана Никодијевиќ-Филиповска, Раководител на секторот за анализа на политики и координација при Владата на РМ и Елизабета Недановска, раководител на Одделението за соработка со невладините организации во Владата на РМ. „Не постои демократија и национална солидарност без социјален дијалог, функционален систем на претставување на интересите и силно граѓанско општество“, рече во своето обраќање г-ѓа Никодијевиќ-Филиповска. „Изработката на Предлог-Стратегијата во голем степен беше партиципативна и е резултат на активностите во Проектниот тим на КАРДС Проектот „Техничка поддршка на Одделението за соработка со граѓанското општество во Владата“ што се реализира преку Европската Агенција за реконструкција, во соработка меѓу COWI од Данска, INTRAC од Англија и Македонскиот центар за меѓународна соработка, претставници на релевантните државни институции како и претставници од граѓанските организации, избрани од Граѓанската платформа на Македонија“, додаде таа.

Најзначајната улога на Одделението за соработка со невладини организации е координирањето на реализацијата на Стратегијата за соработка со граѓанскиот сектор. „Одделението активно ќе учествува во спроведувањето, следењето и ревизијата на Стратегијата за соработка со граѓанскиот сектор“, рече Елизабета Недановска. „Ова значи дека ќе се врши постојана ревизија на мерките и активностите, подготвување на извештаи за извршување на мерките од активностите и редовно запознавање на Владата на Република Македонија и граѓанскиот сектор за тековните состојби, како и преку предлагање на поефикасни активности за реализација на мерките“, додаде Недановска.

Текстот на предлог Стратегијата го презентираше г-ѓа Наташа Габер-Дамјановска. Целиот текст во пдф формат може да го преземете подолу.

Претставниците на граѓанските организации имаа можност по презентацијата да ги кажат своите забелешки и сугестии до тимот што работеше на текстот на Стратегијата. Тоа најчесто беа сугестии да се внимава на критериумите за транспрентно финансирање од страна на Владата што е една од компонентите на проекотот за Техничка поддршка на Владата, но и за поголема вклученост на граѓанските организации во донесувањето на законите кои имаат влијание на нивното функционирање.

Се очекува Стратегијата да биде усвоена од страна на Владата до крајот на оваа година. 

Предлог Владина  стратегија за соработка со граѓанскиот сектор (пдф верзија)

 

 

 


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA