среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Адресар на верските заедници

   

ПРИЛОГ 4: Најчесто употребувани поими / термини

Македонска православна црква
 

Архиепископ - “прв епископ”; според Уставот на МПЦ, единствен архиепископ е поглаварот на Црквата кој ја носи титулата архиепископ охридски и македонски. Вообичаеното обраќање е со “Ваше/Негово Блаженство”

Вечерна - заедничко дневно богослужение кое се служи навечер

Епархија - територијата која се наоѓа под јурисдикција на еден епископ

Литургија - (грч. леитоургиа) го означува централното богослужение во Црквата - чинот на Евхаристијата, односно чинот на светата тајна Причест

Манастир - комплекс од црква со конак, престојувалиште на монасите

Митрополит - доаѓа од  мхтропо,лиј - главен град на една земја; го означува надлежниот архиереј на една епархија. Вообичаеното обраќање е со “Ваше/Негово Високопреосвештенство”.

Параклис - капела, мала црква во кои се служи богослужба, но која не е парохиска црква, туку најчесто се наоѓа во комплекс со поголем храм, училиште, болница и сл.

Утрена - заедничко дневно богослужение кое се служи наутро

Црква - а) заедница на верните соединети во верата во Господ Исус Христос;

              б) храм, место за богослужба.

 

Исламска заедница во Република Македонија
 

Ваиз – проповедник

Гусулхани – место каде се верските подготовки за погреб на починатите муслимани

Имам – верски службеник кој ги предводи верниците во молитва

Исламски центри – верски објект со културни, образовни и хуманитарни содржини

Мектеби – училници за веронаука

Месџид – верски објект без минаре

Муали – вероучител (веронаука)

Муезин – верско лице помошник на имамот

Муфтија – предводник на муфтиството

Муфтиство – регионален управен орган на ИВЗ

Намаз – верски обред

Намаз на Курбан Бајрам – верски бајрамски обред

Намаз на Рамазан Бајрам – верски бајрамски обред

Рамазански пост – пост на месецот рамазан

Реис-ул-улема – поглавар (прв човек на ИВЗ)

Саат кула – објект кој служи за означување на времето

Теќе – верски исламски објект

Турбиња – мавзолеи (гробишта)

Хаџџ – ходочастие 

Џамија – верски исламски објект

Џематси одбор – орган при муфтиството кој се бира од верниците

Џума намаз – неделен петочен верски обред

 

Католичка црква
 

Бискуп -  епископ

Егзарх -  управител на една црковна единица

Манастир –  верски објект во кој живеат посветени лица на Бога

Монсињор –  почесна титула

Ординариј -  управител на епархија

Црква –  верски објект во кој се одржуваат верски обреди

 

 

Еврејска заедница во Република Македонија
 

Арвит (арвит хебр.) – збирна вечерна богослужба или вечерна молитва на поединецот. Навечер секој поединец е должен да ја изрецитира Керијат Шема шел арвит прописно според Тора.

Рабин (раби – хебр.) – мериторен толкувач и признаен судија на еврејскиот закон

Синагога – дом на собирање

Шабат (шабат – хебр. сабота) – најголем еврејски празник. На Шабат е строго забрането да се работи. Работите кои ги забранила Усмената Тора се нарекуваат авот мелахот (прототипови на работата) и ги има триесет и девет. Рабинското законодавство ги забранило и работите кои произлегуваат од овие триесет и девет или потсетуваат на нив.

Шахарит (шахарит хебр.) – збирна утринска богослужба или утринска молитва на поединците

 

Евангелско-методистичка црква
 

Богослужба - црковен обред на кој се држи проповед, проследен со читање текстови од Библијата, пеење духовни песни, молење итн.

Епископ - највисоката духовна функција. Негова надлежност е да ги застапува црквите во својата епископска област, да се грижи за чистотата на учењето, за правилното функционирање на црквите под негова јурисдикција. Епископот го бира Централната конференција.

Генерална конференција - највисокото законодавно тело на ЕМЦ во светот. Таму се донесуваат сите одлуки во поглед на духовната организација и општата организација на црквата. Исто така, се донесуваат и сите организациски и структурални примени во црквата. Неа ја сочинуваат делегати на сите евангелско-методистички цркви во светот.  Се состанува секоја четврта година.

Годишна конференција - одлучува за сите проблеми на црквата во една држава.

Суперинтендент – се поставува од страна на епископот. Тој се грижи за духовните и материјалните потреби на црквата на една годишна конференција. Исто така, тој ја надгледува целокупната работа на окрузите во црквата.

Надзорен пастир - одговорен за еден или повеќе окрузи и ја набљудува целокупната работа во заедниците

Централна конференција - опфаќа една или повеќе годишни конференции. Одлуките донесени на Генералната конференција се верификуваат на Централната конференција.

Округ - најмалата организациска единка во црквата на ниво на месна заедница

Црква - објектот каде што се одржуваат сите црковни активности (богослужби, библиски часови, младински часови, детски часови итн.)Социјален центар - институција којашто се грижи за социјално-хуманитарните потреби на луѓето од црквата и надвор од неа. Социјалниот центар е под надзор на ЕМЦ.


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA