среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

  Адресар на верските заедници

   

Македонска православна црква (МПЦ)

Macedonian Orthodox Church

Адреса: бул.Партизански одреди 12, 1000 Скопје
Телефон:
02 3230 697
Телефакс:
02 3230 685
Е-пошта:
www.mpc.org.mk/kontakt.asp
Веб-страница:
www.mpc.org.mk
 

 

Жиро-сметка: 300-00001101374 Комерцијална банка АД, Скопје
ЕДБ:
4030998349207

Свештени лица:
400
Образовни кадри:
30
Вработени:
500
Верници:
2 000 000 со верниците надвор од Македонија

СТРУКТУРА

Највисока свештена/духовна функција:

Поглавар на Македонската правослвна црква
Неговото Блаженство архиепископ охридски и македонски г.г. Стефан


Членови на највисокиот орган на верската заедница:
 - Архиепископски црковно-народен собор (АЦНС)
 - Свет архиерејски синод  (САС)
    Претседател на САС - г.г. Стефан,
архиепископ охридски и македонски
 - Членови на САС:
   Кирил - митрополитполошко-кумановски
   Горазд - митрополит европски
   Петар - митрополит преспанско -пелагониски
   Тимотеј - митрополит дебарско-кичевски
   Наум - митрополит струмички
   Агатангел - митрополит брегалнички

 

Проценето постоење на верската заедница:
Во светот: од I
век
Во Македонија: од I
век
Регистрација: 1943, односно 1958Појаснување:
Во 1943 година се одржува Свештеничкото собрание во с. Издеглавје, Дебарца, а во 1958 година Вториот црковно-народен собор во Охрид, кога е Македонската православна црква прогласена за самостојна.
 

Вид на црква/верска заедница: Црква


Вид и број на верски објекти:
Цркви: околу 1400
Манастири: околу 180Поважни верски објекти:
Архиепископски соборен храм „Св. Климент Охридски“
Адреса:
бул. Партизански одреди 12, 1000 Скопје
Лице за контакт:
протојереј Васил Сламков, старешина
Телефон:
02 3237 218Верски обреди
:

Литургија (8.00 или 8.30)
Утрена (7,00 или 7,30)
Вечерна (16,00 или 17,00)

 

Верска поука:  Веронаука во црквите во градовите.

Хуманитана дејност:  
„Ѓаконија“
Адреса: бул. Партизански одреди 12, 1000 Скопје
Телефон:
02 3116 317
Е-пошта:
alez@mt.net.mk
 
Издавачка дејност:
„Црковно-просветен совет“
Адреса: бул. Партизански одреди 12, 1000 Скопје
Телефон: 02 3230 695Публикации:

Преводи (10-20 годишно)
Авторски дела (2-3 годишно)
Годишен зборник на ПБФ - зборник (еднаш годишно)
Службен весник на МПЦ - списание (5-6 броја годишно)
 
ОБРАЗОВНИ ИНСТИТУЦИИ:
Факултет:  
Православен богословски факултет „Св. Климент Охридски”

Адреса:
ул. Загребска 29, 1000 Скопје
Лице за контакт:
протојереј Ацо Гировски
Телефон:
02  3080 722
Телефакс: 02  3080 722
Број на студенти: 170
Ректор:
д-р Јован Белчовски
 
Средно училиште:
Македонска православна богословија „Св.Климент Охридски”

Адреса: с. Драчево бб, 1050 Скопје
Лице за контакт:
проф. Јован Кумевски
Телефон:
02 2791 086
Телефакс: -
Број на ученици: 70
Директор:
митрополит Агатангел


Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA