среда, 05 јуни 2013

english version

Прва страница
Документи и публикации
Документи
Извештаи
Публикации
Водичи
НВО САЕМ
Настани
Галерија
Архива
Архива на онлајн вести
2003
2004
2005
2006
2007
2008
Адресари
Луѓе од граганскиот сектор
Проекти на граѓанските организации во Македонија
Адресар на верските заедници во РМ
Адресар на граѓанските организации во Македонија
Адресар на општини во Република Македонија
Билтен на МЦМС
Билтен за меѓурелигиска соработка
Перспективи
Граѓански практики
Контакт

ПЕЧАТЕНО ИЗДАНИЕ
Последно издание
Нарачка преку e-mail
Контакт
Архива
Коментар
Настани
Граѓанско општество
Деца
Студенти
Здравство
Животна средина
Календар
Прашања и одговори
Балкан-експрес
Европа
Свет
Тема
Репортажа
Интервју
Погледи
Претставување
Публикации
Историјат на граѓанското општество
Луѓе
Мобилизација на ресурси
Искуства од регионот
Избор


ONLINE ВЕРЗИЈА
ПЕЧАТЕНА ВЕРЗИЈА

ON-LINE Вести

Бесплатна обука за партиципативно буџетирање
Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), во рамките на програмата „Добро управување во Македонија“ ќе организира обука за партиципативно буџетирање. Обуката ќе се одржи во Скопје од 26 до 28 мај 2010 година.
Коалиција СЕГА
Потпишан меморандум за соработка
На 13 јануари оваа година, министерот за Образование и наука на Република Македонија, Перо Стојановски и Зоран Илиески, Извршен директор на Коалиција на младински организации СЕГА, потпишаа Меморандум за соработка за проектот „Поттикнување на младинското учество во политичките процеси – едукација на Млади Гласачи“. Коaлицијата СЕГА од октомври минатата година го започна спроведувањето на проектот “Поттикнување на младинското учество во политичките процеси – ЕДУКАЦИЈА НА МЛАДИ ГЛАСАЧИ“ финансиран од Националниот Фонд за Демократија од Соединетите Американски Држави (National Endowment for Democracy -NED).
Влада на Република Македонија
Донесена одлуката за финансирање на здруженијата на граѓани и фондации
Деновиве, Владата на Република Македонија донесе одлука за распределба на средствата од Буџетот на Република Македонија за 2008 година, наменети за финансирање на програмските активности на здруженијата на граѓани и фондации. Вкупниот буџет за финансирање на овие активности изнесува 15 милиони денари
Прва детска амбасада во светот „Меѓаши“
Новогодишни работилници во ТЦ „Рамстор“
Во периодот од 15 до 30 Декември, во просториите на трговскиот центар Рамстор, Првата детска амбасада во светот Меѓаши, ќе организира новогодишни работилници.
19 ноември 2008
Светски ден за превенција од злоупотреба на децата и Светски ден на детето
Денес, 19 ноември, се одбележува Светскиот ден за превенција од злоупотреба на децата, додека на 20 ноември, Светскиот ден на детето.
„Вавилон“ и ОЖ „Свети Николе“
FARE - фудбалска недела во македонија
Во тек е најголемата анти-расистичка кампања во Европа - со фудбал против расизам
Конкурс
Ромскиот образовен фонд бара национален фацилитатор за Босна и Херцеговина и Хрватска
Ромскиот образовен фонд (РЕФ), кој го подржува квалитетното образование на Ромските деца, бара национален фацилитатор, кој ќе им дава поддршка на спроведувачките организации околу проектите финансирани од Ромскиот образовен фонд, како и да помага во кординирањето на национаната програма на РЕФ во Босна и Херцеговина и Хрватска.
Здружението на граѓани уметници "Уметнички ракотворби"
ДЕНОВИ НА ТИКВАТА
„Денови на тиквата“ е граѓански проект насочен кон промовирање на македонското културно наследство и туристичките понуди на Град Скопје преку актуализирање на животот низ заживување на традицијата. Целта е да се презентира есенска храна - по повод светскиот денот на храната, со негување на стари традиционални македонски јадења, интересен за домашната јавност, но и за потенцијалните странски туристи. Проектот го спроведува Здружението на граѓани уметници "Уметнички ракотворби" од Скопје
Фондација Метаморфозис
Отворено писмо до министерот за образование на РМ по повод Денот на отворен пристап, 14 октомври
По повод Меѓународниот ден на отворен пристап (Open Access Day), Фондацијата Метаморфозис ги повикува Министерството за образование и наука и Владата на РМ да покренат иницијатива со која ќе започне системско, брзо и ефикасно решавање на акутниот недостаток на образовни содржини достапни на интернет (е-содржини) на локалните јазици во Македонија
Оглас
МЦМС бара ко-модератор за Битола
Ко-модераторот ќе биде ангажиран за спроведување на програмата „Форуми во заедниците“ во општина Битола. Ангажманот е за период од 8 месеци. Пријавувањето е до 17 октомври 2008 година
Оглас
МЦМС бара ко-модератор за Ресен
Ко-модераторот ќе биде ангажиран за спроведување на програмата „Форуми во заедниците“ во општина Ресен. Ангажманот е за период од 8 месеци. Пријавувањето е до 17 октомври 2008 година
Најава:
Кампања „Слобода наместо страв“
11 октомври, 2008 г. - Меѓународен ден на дејствување за демократија, слободен говор, човекови права, граѓански слободи; против цензура, масовен надзор, масовно задржување на податоци
ПДАС „Меѓаши„
Незадоволство од изречената пресуда
Реакција за изречената пресуда 15 години затвор за педофилот Трајче Петковски од Богомила, изречена од Основниот суд во Велес, за полов напад над ќерка и нејзина другарка, деца со психички пречки во развојот, како и семејно насилство и претепување на неговата сопруга
Напредна обука за недискриминација
Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС), со поддршка на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, ќе организира напредна обука за недискриминација. Обуката ќе се одржи во Скопје од 14 до 16 октомври 2008 година.
Пријавете се на работилницие за
ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ПРИСТАПОТ НА НВО ДО СРЕДСТВАТА ОД ДРЖАВНИОТ БУЏЕТ
Одделението за соработка со невладините организации при Генералниот секретаријат на Владата на Републкика Македонија објавува јавен повик за пријавување на учество на работилници на тема: Зајакнување на пристапот на невладините организации до средствата од државниот буџет. Ќе бидат одржани седум работилници во шест градови во Македонија.
ОЖ Свети Николе
Македонски ментори во Словенија
Преставници на Организацијата на жените на општина Свети Николе, Локалната самоуправа и наставен кадар од основните и средното училиште од Свети Николе, во периодот од 21-24 Август 2008, учествуваа на обука за ментори во организација на Словенска филантропија од Љубљана.
МЦМС
Унапредете го вашето знаење и вештини
Македонскиот центар за меѓународна соработка (МЦМС) обезбедува образование на возрасни и ви нуди можност да го надградите вашето формално образование, да стекнете дополнителни знаења, квалификации и вештини, да го зголемите вашиот потенцијал за развој на кариерата и да ја зголемите вашата вредност на пазарот на трудот.
ПДАС „Меѓаши“
Децата ќе стекнуваат вештини и знаења за изведба на циркус
Летните работилници ќе се одржуваат од 28 јули до 1 август во дворот на „Меѓаши“. Работилниците ќе ги водат волонтери од циркуската школа на Националниот центар за циркуска уметност од Франција. Работилниците се без надомест. Право на учество и набљудување на Циркусот имаа сите деца на возраст од 5 до 16 години и нивните родители како публика
Меѓународен волонтерски проект
Камп за помош на децата во Албанија
Потребни се шест странски волонтери кои имаат искуство во работа со деца и уметнички вештини. Edhe une Dhuroj Buzeqeshje ( И јас подарувам насмевка) во соработка со International Volunteer Projects (Меѓународниот волонтерски проект), организираат камп за помош на децата од регионот што беше погоден со експлозијата во Албанија
Повик
Мали грантови за образовни иницијативи за човекови права
Канцеларијата на Високиот комесар за човекови права и УНДП објавуваат повик за проектот „Помагајќи им на заедниците заедно“. Со проектот се обезбедуваат мали грантови за граѓански организации. Активностите треба да бидат за образовни иницијативи за човекови права. Со проектот ќе се доделат шест грантови од по 5,000 евра. Периодот на спроведување треба да биде октомври 2008 – јуни 2009 година. Крајниот рок за пријавување е 31 август 2008 година.
Здружение на уметници ракотворци „Македонски ракотворби„ - Битола
Допрете ја душата на Македонија
Здружението на уметници ракотворци „Македонски ракотворби“ од Битола, во чест на македонскиот празник Илинден, ја организира третата по ред републичка манифестација “Допрете ја душата на Македонија“

Линкови
Граѓански организации и фондации
Медиуми
Институции
Регион и свет
Странски организации и претставништва во РМ
Сервиси
Огласи за обуки
Слободни работни места
Конкурси
НОВОСТИ
Крај на почетокот
Тоа што треба да го изнесам во овој простор, не е вообичаениот став , туку коментар за последниот број на „Граѓански свет” во оваа форма.
Кампањата “Учиме за ЕУ”
Прашањето за уставното име на Македонија го засени интересот за Унијата
Што е Европска Унија? Кои се земјите членки на ЕУ? Која е целта на проширувањето на ЕУ? Кои се симболите и химната на ЕУ? Зошто е создадена Европската Унија? Ова се некои од прашањата кои им се поставуваат на основците и средношколците од 102 училишта во земјава, како дел од кампањата “Учиме за ЕУ”, којашто ја реализираат Секретаријатот за европски прашања во Владата и Министерството за образование и наука.
Реализирана најголемата еколошка акција кај нас
Македонија засади над два милиони садници
Над 2 милиони садници засадени во еден ден е апсолутниот рекорд кој го постигнаа граѓаните на Македонија на 12 март, Денот на дрвото. Во граѓанската акција “Ден на дрвото - засади ја својата иднина” учествува околу 200.000 граѓани, вклучувајќи ги и децата од градинките, учениците, студентите и дипломатите. Граѓанската акција за пошумување на Македонија од самиот почеток ја иницира еден од нашите најпознати уметници, оперскиот пејач Борис Трајанов, а вклучени беа и близу 170 познати имиња од јавниот живот, меѓу кои и Калиопи, Каролина Гочева, Индира Кастратовиќ, Бубо Каров и други.
Катерина Хаџи-Мицева
Кодекси на добро однесување
Кодексот на добро однесување се дефинира[1] како доброволен договор помеѓу неколку организации со заеднички интерес, за одредени принципи или стандарди на однесување, коишто даваат насоки, или пак се обврзувачки за организациите, развиен преку заедничко учество и соработка во донесувањето. Бидејќи кодексот е механизам кој се донесува доброволно и е вид на саморегулирање, начинот на неговото спроведување мора однапред да биде одреден и механизмите треба да бидат вградени во кодексот
Граѓанска организација Англунипе - Тетово
Факултативната настава на ромски јазик - препознатлива активност
Граѓанската организација „Англунипе” од Тетово дејствува во областа на развојот на образованието на ромската популација и на човековите и материјалните ресурси на Ромите во земјава. Се залага за вклучување на Ромите во институциите на системот, за надминување на проблемите на заедницата на локално и на национално ниво. Освен програми за образование, спроведува и програми за развој на економските ресурси и за унапредување на правата на децата Роми и на жената Ромка
Донација
Нов парк од Космофон за штитениците на заводот во Демир Капија
Специјалниот завод за лицата со посебни потреби во Демир Капија доби нов спортско-рекреативен парк, донација од компанијата Космофон. Паркот е изграден во дворот на заводот на површина од 280 метри квадратни. Неговите штитеници ќе можат да се рекреираат на игралишта за ракомет и мал фудбал, во посебниот дел со нишалки, патеки од павер-елементи и фонтана, а целата околина е засадена со зеленило
Проект на Биосфера од Битола
Уреден дворот на Домот за доенчиња и мали деца
Во изминатите седум месеци Центарот за едукација и заштита на животната средина и природата Биосфера од Битола работи на проектот “Со љубов за нашите деца”, чија цел е прибирање средства од локални извори за просторно уредување на дворот на Домот за доенчиња и мали деца во Битола
Еколозите против нанотехнологијата во прехранбената индустрија
Еколошката групација “Пријатели на планетата Земја” (ФОЕ) повика да се воведе мораториум на користењето на нанотехнологијата во прехранбениот синџир, укажувајќи дека недоволно е истражено влијанието врз човековото здравје и природната средина
 

©MCMS - designed by KOMA